Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Wat is feng shui en hoe pas je het toe in je huis?

16 February 2022

De oude Chinese ruimtelijke wetten van feng shui {feng sjeweej} zijn volledig mainstream geworden. Voor niet-ingewijden kan feng shui een beetje overweldigend zijn, maar als je de tijd neemt om in de filosofie erachter te graven, zul je merken dat het vooral gaat om positieve energie en verbondenheid. In deze blog vertellen wij je er meer over en krijg je meteen een aantal tips om je woning meer feng shui te maken.

Wat is Feng Shui?

Feng shui is de Chinese praktijk om in onze binnenruimtes een balans te creëren met de natuurlijke wereld. Het gebruikt energiekrachten om harmonie te creëren tussen een individu en diens omgeving. In de feng shui draait het allemaal om ‘chi’. Maar wat is chi precies en wat bedoelen we als we het hebben over bewegen of activeren van chi? Simpel gezegd: chi is een energetische kracht die alle levende organismen aandrijft. In Feng shui richt men zich op het koesteren van de chi van de aarde. Dit is de chi van de natuur en van de omgevingen waarin we leven en de ruimtes die we creëren. Dit betekent niet dat je meteen het hele huis moet omgooien. In de praktijk zijn kleine aanpassingen vaak genoeg om een aardige impact te hebben op het dagelijkse leven.

Houd je huis vrij van rommel

rommel Hoewel dit een voor de hand liggend probleem lijkt om in huis aan te pakken, maken we ons maar al te vaak schuldig aan het verzamelen van dingen die geen specifieke functie in huis (meer) hebben. De oplossing: zorg ervoor dat je over de juiste organisatiesystemen beschikt voor alles in jouw leven. Van het betalen van rekeningen tot recycling en het hebben van een aangewezen plek voor jouw sleutels. Je zult je lichter, minder uitgeput en efficiënter voelen.

Vertraag de energiestroom

Als er een directe zichtlijn is tussen de voordeur en de achterdeur, betekent dit dat de chi (of energie) te snel door het huis schiet. In plaats van het rechtstreeks door de achterdeur te laten vliegen, kun je het vertragen door middel van een vloerkleed met een patroon, kunstwerken aan de muren of een ronde tafel, bijvoorbeeld.

Geef gasten een reden om te pauzeren

feng shui pauzeren Omdat energie via het hoofdportaal binnenkomt, wil je niet dat het de trap op schiet. Als je een bezoeker bij je thuis uitnodigt, zou het toch raar zijn als ze meteen naar de koelkast of de slaapkamer zouden gaan? In plaats daarvan wil je dat ze in de gemeenschappelijke ruimte blijven hangen. Vertraag de energiestroom in huis door een trapmat of kunstwerk toe te voegen waardoor je even pauzeert en nadenkt.

Houd het pad naar de voordeur vrij

De voordeur is erg belangrijk in feng shui. Het is tenslotte het hoofdportaal waardoor energie je huis binnenkomt. Denk aan de chi als een eerste bezoeker die je huis probeert te vinden; je wilt ervoor zorgen dat het duidelijk verlicht is, goed gemarkeerd en het adres zichtbaar is. Eenmaal binnen wil je ervoor zorgen dat je niet direct tegen een muur loopt. Eén mogelijke oplossing daarvoor is een spiegel.

Maximaliseer natuurlijk licht

natuurlijk licht Het zou geen verrassing moeten zijn dat natuurlijk licht ons gelukkiger en positiever kan laten voelen. Spiegels in feng shui zijn als aspirine. Ze worden vaak voorgeschreven om veel kwalen te behandelen. Ze zijn een snelle aanpassing als je een ruimte wilt uitbreiden en meer licht wilt brengen. De sleutel hierin is om heel bewust te zijn van wat de spiegels weerspiegelen. Is het rommel of een mooi uitzicht? Zorg ervoor dat wanneer je een spiegel ophangt, deze meer licht, een sereen uitzicht of een groter deel van de kamer reflecteert.

Breng de vijf elementen in evenwicht

De vijf elementen aarde, hout, vuur, water en metaal kunnen fysiek of symbolisch in jouw huis aanwezig zijn. Je kunt het vuurelement bijvoorbeeld met warme tinten gebruiken, zoals rood en oranje, of je kunt echt vuur hebben met een open haard of een brandende kaars. Mensen die problemen hebben met agressie, moeten er bijvoorbeeld op letten dat ze niet te veel vuurelementen in hun interieur hebben. Omgekeerd zouden persoonlijkheidstypes die niet gemotiveerd zijn, meer van het vuurelement in hun huis moeten brengen om hen een boost te geven. Kijk goed naar de letterlijke en symbolische elementen die in je huis verschijnen, omdat ze een oorzaak kunnen zijn van onbalans in je emotionele leven. Het idee is om een mooie balans te vinden tussen alle vijf.

De kans is groot dat je al jaren de term feng shui voorbij hebt horen komen, zonder je er ooit echt in verdiept te hebben. Met deze blog hopen we je een goede introductie te geven. Uiteraard is er online nog veel meer informatie te vinden en zijn er nog honderden andere tips, maar wij raden aan om eerst deze 7 tips toe te passen en te kijken wat voor verandering dat teweeg brengt in jouw leven.