Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Hoe kom je makkelijk uit bed?

20 December 2021

Heb jij ook moeite om ‘s ochtends vroeg op te staan? Druk je talloze keren op snooze om je nog eens heerlijk om te draaien? Dan ben je niet bepaald uniek (sorry). Met deze blog kijken we naar waarom het zo lastig is om uit bed te komen en wat je kunt doen om het makkelijker te maken.

7 mogelijke redenen waarom je het moeilijk vindt om 's ochtends uit bed te komen:

Slecht kwaliteit slaap

Een partner die snurkt of jijzelf, een te warme of te koude slaapkamer of frequente nachtelijke bezoeken aan het toilet kunnen ervoor zorgen dat je een slechte slaapkwaliteit hebt. Dan is het natuurlijk lastig om ’s ochtends fris uit bed te stappen.

Te laat naar bed gaan

Te laat naar bed

Als je al je slaap in 4 tot 6 uur probeert propt, is het geen wonder dat je lichaam je vertelt om wat langer in bed te blijven.

Cafeïne

Te laat op de dag of 's avonds cafeïne drinken kan je slaapkwaliteit behoorlijk verminderen. Zelfs als je de hele nacht doorslaapt, werken je slaapcycli niet helemaal op dezelfde manier als je cafeïne in je systeem hebt, omdat het ervoor zorgt dat je hersenen actiever worden.

Laat sporten

Als je te laat in de avond traint, kan dit jouw hartslag en metabolisme verhogen, waardoor je te onrustig wordt om een goede nachtrust te krijgen.

Slechter slapen door ouderdom

Op leeftijd

Slaappatronen veranderen vaak naarmate je ouder wordt. Veel mensen merken dat ze met de jaren moeilijker in slaap vallen en vooral doorslapen. Dit kan leiden tot een verslechterde slaapkwaliteit en overmatige vermoeidheid in de ochtend.

Medisch gerelateerde slaapproblemen

Naast leefstijlfactoren kan het zijn dat je last hebt van slapeloosheid, narcolepsie, slaapapneu, rustelozebenensyndroom of een andere slaapstoornis. Raadpleeg in geval van twijfel altijd jouw (huis)arts.

Geestelijke (on)gezondheid

Stress, angst en depressie kunnen lusteloosheid en slaperigheid veroorzaken, wat ook kan bijdragen aan een algeheel vermoeid gevoel in de ochtend.

Als de oorzaak van jouw slaaptekort niet medisch is, kun je de volgende tips toepassen om het wat makkelijker te maken om fris aan je dag te beginnen:

1. Snooze niet

Onderzoeken tonen aan dat snoozen niet je beste vriend is. Het enige wat het doet, is je verleiden om nog een paar minuten langer te slapen. En die extra slaap zal je nog slaperiger maken, aangezien deze niet van goede kwaliteit is.

uit bed komen door koffie

2. Laat de koffie maar komen

Programmeer als het mogelijk is je koffiezetapparaat om in te schakelen wanneer het tijd is om op te staan, zodat je wakker wordt met de geur van koffie. Als je geen koffie drinkt, zet dan de ingrediënten voor je favoriete drankje voor het slapengaan klaar, zodat alles wat je nodig hebt om je ochtendthee of smoothie te maken op je wacht.

3. Doe iets leuks

Maak de ochtenden aangenamer door iets te doen wat je leuk vindt, terwijl jij je klaarmaak. Het maakt niet uit of het gaat om het luisteren naar de laatste aflevering van jouw favoriete podcast, een korte sportsessie of gewoon een ochtenddansje op je lievelingsmuziek. Zolang het je maar een positief gevoel en motivatie geeft.

4. Zorg voor een comfortabele temperatuur

Investeer in een programmeerbare thermostaat. Door je thermostaat zo te programmeren dat je slaapkamer ongeveer een uur voordat je wakker wordt, begint op te warmen of af te koelen (afhankelijk van het weer), kom je minder in verleiding om in bed te blijven liggen.

Doelen stellen om uit bed te kunnen komen

5. Stel doelen voor jezelf

Het hebben van een fitnessdoel of hobby kan je helpen om eerder op te staan. Je wil bijvoorbeeld vroeg opstaan om naar de sportschool te gaan of wat tijd te besteden aan tuinieren. Wat je motivatie ook is, houd gerelateerde items binnen het zicht, zoals je sportkleding of tuinhandschoenen.

6. Wees realistisch

Is jouw doel om eerder wakker te worden? Probeer niet meteen heel vroeg wakker te worden. Doe in plaats daarvan liever 15 minuten eerder dan jouw gebruikelijke tijd en verleng die tijd vervolgens met 15 minuten per dag, totdat jij je aan de verandering hebt aangepast.

7. Creëer een bedtijdroutine

Last but not least: door een consistente bedtijdroutine te volgen, weet jouw lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen én wanneer het weer tijd is om op te staan. Neem een warme douche, lees je favoriete boek of maak een dagboek over je dag om te ontspannen en je lichaam voor te bereiden op het slapen.

Nu het weer kouder is en er steeds vaker donkere en gure ochtenden op ons wachten, is ‘s ochtends vroeg opstaan steeds zwaarder. Een goede nachtrust is daarom essentieel. Wanneer je voldoende rust krijgt, wordt ‘s ochtends opstaan vanzelfsprekend een stuk makkelijker. Volg daarom onze adviezen op en zorg ervoor dat je slaapkamer een plek van rust en comfort is.