Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Wat doet slaaptekort met je?

03 December 2021

Slaapexperts discussiëren al jaren over de vraag of je een slaaptekort kunt inhalen in het weekend. Aan de ene kant wordt aangeraden om een regelmatig slaapschema te hebben en iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dat is uiteraard een goed en duidelijk advies. Maar inmiddels is er een Zweedse studie die de wateren heeft vertroebeld en enige twijfel heeft doen rijzen over strikte slaaproutines.

Slaaptekort inhalen blijkt toch mogelijk Is er een verschil tussen slaap doordeweeks tegenover slaap in het weekend? De universiteit van Stockholm volgde in een groot onderzoek 38.000 mensen. In de loop van 13 jaar bestudeerden zij hun slaapgewoonten in het weekend tegenover doordeweeks. Terwijl veel eerdere slaaponderzoeken juist deelnemers vroegen om hun slaapuren over een bepaalde periode in kaart te brengen, zonder rekening te houden met verschillen tussen werkdag of weekend. De conclusie was alarmerend. Mensen onder de 65 jaar die de hele week elke nacht vijf uur of minder sliepen, leefden niet zo lang als slapers die constant minimaal zeven uur per nacht sliepen. Maar uit de Zweedse studie bleek dat dit niet het geval was wanneer mensen hun slaap inhaalden met wat extra uurtjes in het weekend. Zij leefden net zo lang als de zeven uur slapers.

Powernaps zijn dé oplossing De oplossing voor mensen die in het weekend graag wat langer opblijven en daardoor hun gebruikelijke ritme verstoren, is om op te laden met een powernap. Tijdens de werkweek kan een dutje een onmogelijke opgave lijken, maar als je er ergens één tussen kunt schuiven, is het een geweldige manier om energie aan te vullen. Probeer tijdens het weekend het concept van uitslapen te elimineren; word wakker op je normale tijdstip en vervang die sluimertijd door een middagdutje. Zoals met alles wat met slapen te maken heeft, is balans het belangrijkst. Zonder je natuurlijke patroon te verstoren, zijn er 3 optimale slaaptijden: dutjes van 20, 60 en 90 minuten.

Tips om werk, leven en slaap te balanceren Doordeweeks en in het weekend moeite om je slaap in evenwicht te houden? Voel je vrij om deze tips te stelen om je te helpen van je leven te genieten, je werk gedaan te krijgen én je slaap te optimaliseren. superfoods 2Eet meer superfoods Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten en eiwitten, maar weinig verwerkte suikers, vetten en koolhydraten kunnen de energie verhogen en een sloom gevoel op afstand houden. Focus in het op bijzonder op vis en groene groenten, aangevuld met fruit en noten als snacks.

Blijf actief Regelmatige trainingen kunnen je gedurende de dag meer energie geven en de energiereserves van jouw lichaam reguleren. Een wandeling kan helpen om je energieniveau op peil te houden en jou de tijd geven om je hoofd leeg te maken.

Pas op met thuis (over)werken Je hersenen hebben een pauze nodig van de stress die je 's nachts wakker kan houden, terwijl je probeert te slapen. Om je hersenen te helpen ontspannen en zich klaar te maken om te gaan slapen, kun je proberen de hoeveelheid werk die je mee naar huis neemt te beperken. Of ervoor zorgen dat je minimaal een uur voordat het tijd is om naar bed te gaan, stopt met werkgerelateerde activiteiten.

Plan leuke avonden
Hoewel werk belangrijk en slaap noodzakelijk is, moet je ook proberen van plezier een prioriteit te maken. Dineren met vrienden, een filmdate met je partner of andere leuke activiteiten. Deze dingen in je agenda zetten kan je helpen te ontstressen voor het slapengaan. movie night

Bepaal je prioriteiten Probeer je niet te druk te maken over de afwas, slapen is immers belangrijker. Zoek uit welke klusjes en boodschappen het belangrijkst voor je zijn en welke je niet erg vindt om minder vaak te doen. Bedenk wat je kunt elimineren, zoals je was laten doen bij de stomerij of je boodschappen voortaan online bestellen.

Plan tijd voor jezelf in Tijd voor jezelf nemen is misschien gemakkelijker in het weekend, dus denk erover na om op je normale tijd wakker te worden en daarna van je hobby te gaan genieten. Misschien kun je daarna alsnog een dutje doen.

Elimineer afleidingen Hoe langer je je hersenen bezighoudt met activiteiten zoals social media, e-mailen en werk, hoe langer het duurt voordat je in een slaaptoestand komt en geniet van een heerlijke nachtrust. Door je telefoon en e-mail een uur tot 30 minuten voor het slapengaan uit te zetten, laat je je lichaam en hersenen op natuurlijke wijze voorbereiden op slaap.

Slapen inhalen is wel degelijk mogelijk, maar experts raden aan om dit zoveel mogelijk met korte dutjes te doen. Zorg voor een donkere kamer, met een temperatuur van rond de 18 graden. Onze slaapexperts raden daarbij een goed matras aan, of nog beter, een heerlijk comfortabele boxsprings. Op deze manier blijf je vitaal, zonder dat je gebruikelijke slaapritme daar te veel onder lijdt.