Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Waarom slaap je slechter met volle maan?

16 December 2021

Heb jij weleens gehoord dat volle maan je slaap kan beïnvloeden? De volle maan is regelmatig dé zondebok voor allerlei vreemde gedragingen en gebeurtenissen. Deze urban legend wordt typisch toegeschreven aan Hollywoods weergave van onverklaarbare gebeurtenissen bij volle maan. Of aan het feit dat mensen de neiging hebben om een volle maan te zien en ongebruikelijke toevalligheden dan toe te schrijven aan deze hemelse gebeurtenis. Maar heeft een volle maan daadwerkelijk invloed op jouw slaap?

Vlak vóór volle maan juist beinvloedbaar Een onderzoek van de universiteit van Washington kwam met een interessante bevinding. Volgens hen waren het de avonden voorafgaand aan de volle maan die juist beïnvloed werden. Men denkt dat dit te maken heeft met een verhoogde lichtproductie gedurende die nachten. Inmiddels weten we dat licht, natuurlijk of kunstmatig, een onderdrukkend effect kan hebben op de aanmaak van melatonine en ons daardoor langer wakker houdt. Denk daarbij ook aan schermen van mobiele telefoons, tv’s, etc. Toch waren de wetenschappers na dit onderzoek niet bereid om harde conclusies te trekken, door beperkingen in het onderzoek. Volgens hen kwam dit voornamelijk doordat er geen causaal verband gelegd kan worden tussen de maanfase en slaap gerelateerde veranderingen.

Screens en slapen Kunstlicht grotere boosdoener dan de maan Uit het onderzoek bleek dus dat we minder slapen in de nachten voorafgaand aan een volle maan. Onderzoekers begrijpen echter nog steeds niet helemaal waarom dit gebeurt. Zij keken daarbij naar mensen die leven zonder, met beperkte én volledige toegang tot kunstlicht om dezelfde veranderingen in slaap te vinden, naarmate de maancyclus vordert. Hun conclusie was dat alhoewel het licht van de maan een rol speelde, kunstmatig licht veel meer impact had op onze slaap dan de verschillende maanfasen. Dit betekent dat gezonde slaapgewoontes, zoals het niet kijken naar schermen voor het slapen gaan, al een enorm verschil maakten. Daarnaast is het van groot belang om in een donkere kamer te slapen, waardoor maanlicht geen factor van betekenis is.

Kortere slaapduur en langere tijd om in slaap te vallen? Een grootschalig onderzoek van de universiteit van Basel concludeerde dat maanfasen wel degelijk de slaap kunnen beïnvloeden en dat het leidde tot minder diepe slaap, kortere slaapduur en langere tijd om in slaap te vallen. Duidelijk verhaal toch? Nou, niet helemaal. Het onderzoek kreeg veel media-aandacht, omdat dit het eerste echte wetenschappelijke bewijs was dat de maancyclus onze slaap kan beïnvloeden. Onderzoekers hebben sindsdien geprobeerd de bevindingen te repliceren door hun eigen datasets opnieuw te analyseren, maar interessant genoeg is tot nu toe geen enkele succesvol geweest. Daardoor zijn er serieuze twijfels zijn ontstaan over de getrokken conclusies in het originele onderzoek.

weerwolf en maan Of je nu die-hard gelooft in de kracht van een volle maan, of denkt dat het allemaal maar folklore is, de jury is nog steeds niet overtuigd van de werkelijke impact die de maan heeft op je slaap. Maar wees gerust met onze verduisterende gordijnen, wetende dat je tijdens de volgende maancyclus waarschijnlijk geen weerwolven door de straten zult zien rondsnuffelen in het felle maanlicht.