Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Hoe lang moet je slapen?

10 January 2022

Slaap. De meeste van ons zouden willen dat ze er meer van hadden. Maar hoeveel is daadwerkelijk genoeg? Uit een groot onderzoek van neurowetenschappers van het Brain & Mind Institute blijkt dat 7 à 8 uur slaap ideaal is. Maar welke voordelen kleven er nu werkelijk aan 7 à 8 uur slapen? We zetten ze voor jou op een rijtje.

1. Slaap stimuleert je immuunsysteem Wanneer je lichaam de slaap krijgt die het nodig heeft, krijgen je immuuncellen en eiwitten een boost om te vechten tegen alles wat op hun pad komt, zoals bijvoorbeeld verkoudheid of griep.

2. Goed slapen helpt gewichtstoename voorkomen Als je niet genoeg slaapt, maakt je lichaam ghreline aan, een hormoon dat de eetlust stimuleert. Je lichaam vermindert ook de productie van leptine, een hormoon dat aangeeft dat je vol zit. Voeg ze samen en je hebt een gevaarlijke combinatie voor 's avonds laat snacken. Bovendien raak je meer gestrest als je niet genoeg slaapt en heb je niet de energie om het verlangen naar junkfood te bestrijden. gewicht

3. Slaap versterkt je hart Wanneer je niet genoeg slaapt kan dat leiden tot hartproblemen zoals hoge bloeddruk of hartaanvallen. Dat komt omdat een gebrek aan slaap ervoor zorgt dat je lichaam cortisol aanmaakt, een stresshormoon dat je hart harder laat werken. Net als je immuunsysteem heeft je hart rust nodig om krachtig en goed te kunnen functioneren.

4. Beter slapen betekent een beter humeur Als je goed slaapt, word je uitgerust wakker. Uitgerust zijn zorgt voor een hoger energieniveau. Als je genoeg energie hebt, zullen de kleine uitdagingen van het leven je niet zo erg irriteren. Als je niet geïrriteerd bent, ben je ook niet zo boos. Als je niet boos bent, ben je (vaak) blij. Ga dus op tijd naar bed. meer slaap = beter humeur

5. Slaap verhoogt de productiviteit Een goede nachtrust uitstellen kan een nadelig effect hebben op werk- of schoolprestaties. Genoeg slaap zorgt voor een verbeterde concentratie en een hogere cognitieve functie, die beide kunnen helpen om succesvol te zijn op het werk. Maar een rusteloze nacht kan ervoor zorgen dat je je uitgeput voelt, waardoor de kans groter is dat je fouten maakt.

6. Gebrek aan slaap kan gevaarlijk zijn Volgens een Amerikaans onderzoek voor verkeersveiligheid heb je twee keer zoveel kans op een auto-ongeluk wanneer je aan het rijden bent met zes tot zeven uur slaap in vergelijking met wanneer je de volledige acht uur krijgt. Slaap minder dan vijf uur en je kans op een crash verviervoudigt! Dat komt doordat je reactietijd veel trager is wanneer je hersenen niet volledig uitgerust zijn.

training 7. Slaap verbetert trainingsprestaties Een onderzoek naar de effecten van slaaptekort bij voetballers toonde aan dat hun prestaties negatief beïnvloed werden. Hoe exact? Welnu, slaap heeft invloed op alle soorten trainingsprestaties. Herstel onder de dekens zorgt voor een betere hand-oogcoördinatie, reactietijd en spierherstel. Bovendien kan het ontnemen van slaap een negatieve invloed hebben op jouw krachtniveau.

8. Slaap verbetert het geheugen Hoewel slaap je lichaam de rust geeft die het nodig heeft, is je geest nog steeds hard aan het werk met het verwerken en consolideren van je herinneringen van die dag. Met een goede nachtrust sta je de volgende dag weer fris en fruitig op en ben je klaar voor alle nieuwe uitdagingen die op je pad komen!

Zoals je ziet, levert een goede nachtrust veel voordelen op. Zowel voor je fysieke als je mentale gezondheid. Investeren in die gezondheid is daarom essentieel. Een goed matras, een kussen dat genoeg ondersteuning biedt of een ademend hoeslaken. Allemaal dingen die je slaap verbeteren, soms zelfs drastisch! Werp daarom eens een kritische blik op jouw slaapkamer en kijk naar wat jij kunt verbeteren, want daarmee gaat ook de kwaliteit van jouw leven erop vooruit.