Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Hoe vloerkleed reinigen?

02 December 2021

Vloerkleden brengen alles in een ruimte samen. Tegelijkertijd is er veel voetverkeer wat er dagelijks overheen gaat, om nog maar te zwijgen van enkele pootafdrukken en modderige voetbalschoenen. Met al deze activiteiten is het normaal dat er in de loop van de tijd vlekken, vuil en geurtjes ontstaan. Hoewel vloerkleden regelmatig gestofzuigd worden, hebben ze af en toe een diepere reiniging nodig. Daarvoor geven we een stappenplan en we kijken naar wanneer je je vloerkleed het beste maar gewoon kunt vervangen.

Lees altijd eerst het label

Met uitzondering van delicate, antieke en Perzische tapijten kunnen de meeste zonder professionele hulp worden schoongemaakt. Voordat je aan deze doe-het-zelf klus begint, moet je echter eerst (indien aanwezig) de wasinstructies van jouw vloerkleed controleren om er zeker van te zijn dat die van jou geen speciaal reinigingsregime vereist.

Voor de meeste vloerkleden kun je de volgende stappen volgen:

  1. Begin door beide kanten van je vloerkleed grondig te stofzuigen. Als je stofzuiger verschillende snelheden toelaat, kun je een zachtere zuigkracht instellen. Als je een kleiner vloerkleed hebt, kun je het buiten uitkloppen, om stof en vuil los te slaan. We raden aan om daarna het kleed alsnog dubbelzijdig grondig te stofzuigen.
  2. Maak het hele vloerkleed nat met koud water.
  3. Als jouw vloerkleed een label heeft met onderhoudsinformatie, kies dan een tapijtreiniger die speciaal voor dat materiaal is bedoeld. Anders kun je een mild afwasmiddel gebruiken, gemengd met water.
  4. Test voordat je verder gaat de tapijtreiniger of het gemaakte sopje op een klein stukje van het tapijt. Dit is een extra voorzorgsmaatregel om ervoor te zorgen dat de kleur van jouw vloerkleed intact blijft. zachte borstel
  5. Nadat je de reinigingsoplossing hebt goedgekeurd, breng je deze met voorzichtige mate aan op het hele tapijt en schrob je voorzichtig met een zachte borstel. Probeer drukkende en deppende bewegingen aan te houden en niet te veel te wrijven en vegen. Dit kan de vezels aantasten.
  6. Gebruik koud water om het tapijt schoon te spoelen. Wees hierbij royaal met de hoeveelheid water, want het is belangrijk dat alle restjes reinigingsmiddel zijn verdwenen.
  7. Droog je vloerkleed volledig af. Gebruik een nat-droogzuiger als er één beschikbaar is of zelfs een rakel om overtollig water te verwijderen. Om het droogproces te versnellen, kun je een ventilator gebruiken. Nat-droogzuiger

Wanneer je vloerkleed vervangen?

Een gemiddeld vloerkleed gaat zo’n vijf tot vijftien jaar mee, afhankelijk van waar het zich bevindt, hoe ijverig je bent met onderhoud en de algemene kwaliteit van het product. Er zijn echter een paar duidelijke tekenen die vertellen dat je beter afscheid kunt nemen:

● Vlekken die er niet uit komen ● Rafelen langs de randen ● Kale of kapotte plekken, pillen ● Geuren die niet weggaan ● De aanwezigheid van schimmel ● Beschadigde of verslechterende vulling ● Een dof, vuil of mat uiterlijk vloerkleed vervangen

Als je één of meerdere van deze dingen opmerkt, is het tijd om jouw vloerkleed te vervangen; niet alleen voor de algehele look van de ruimte, maar ook om gezondheidsredenen. Bekijk ons ruime assortiment vloerkleden in allerlei stijlen, van allerlei materialen in verschillende vormen, met prachtige designs. Want een kamer zonder vloerkleed is eigenlijk nooit helemaal af, vinden wij.