Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

6 tips om efficiënter te koken

25 February 2022

Koken kan heel leuk zijn, maar ook een beetje hectisch. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige aanpassingen die je in jouw keuken kunt aanbrengen om het kookproces aanzienlijk eenvoudiger maken. Als je een snellere en minder stressvolle keukenervaring wilt, volg dan deze 6 tips die we voor je op een rijtje hebben gezet:

1. Zorg voor voldoende plek De koelkast, het fornuis en de gootsteen zijn meestal de meest gebruikte onderdelen van jouw keuken. Afhankelijk van wat je kookt, kan je werkdriehoek er echter iets anders uitzien. Wat de drie drukste delen van je keuken ook zijn, probeer eventuele rommel of obstakels te verminderen. Zo beweeg je snel en gemakkelijk tussen verschillende werkgebieden.

labels 2. Label alles Hoewel het misschien een onnodige stap lijkt om een etiket op iets te plakken, telt de tijd die nodig is om een blikjes te openen en uit te zoeken wat erin zit. Als het is geëtiketteerd, is er geen probleem; je hoeft het alleen maar te pakken en je kunt verder. Als je het uiterlijk van etiketten niet leuk vindt, kun je ook doorzichtige bakjes gebruiken. Alles waarmee je in één oogopslag kunt zien wat erin zit, zal jouw kookproces aanzienlijk versnellen.

3. Hang een kladblok op Als je nog geen notitieblok in je keuken hebt hangen, is dit het moment om er één te kopen. Een magnetisch notitieblok en pennenset is in principe de perfecte oplossing. Je kunt het niet alleen gebruiken om de hele week een boodschappenlijstje bij te houden, maar ook om snelle aantekeningen te maken over recepten, ingrediënten of iets anders waar je aan denkt tijdens het koken. Zelfs als je al geweldig bent in de keuken, valt er altijd iets nieuws te leren. Het creëren van een gemakkelijke manier om onthullingen op te schrijven, zal je aanmoedigen om voort te bouwen op je eigen ervaring en nieuwe en opwindende maaltijden te bedenken.

vijver indeling keuken 4. Denk aan de indeling Zie jezelf als een steen die in de vijver van je keuken valt. De kringen die het dichtst bij je in de buurt zijn, moeten de items bevatten die je het vaakst gebruikt, bijvoorbeeld: messen, gewone kruiden en de snijplank. Naarmate de kringen breder worden, moeten ze echter het keukengerei herbergen dat je minder vaak gebruikt. Het kan wat vallen en opstaan vergen, maar als je merkt dat je vaak je best doet om een bepaald item te pakken, kan dat beter worden opgeslagen dichter bij waar de actie plaatsvindt.

5. Leer jezelf tijdbesparende gewoontes aan Er zijn tal van kleine gewoontes die je tijdens het koken kunt toepassen voor verbeterde efficiëntie. Zet alle vuile borden, bestek, etc. in de vaatwasser terwijl je aan het werk bent. Je kunt ook een afvalzak of kom pakken waarin je afval verzameld. Op deze manier raak je niet uit je flow als je naar de prullenbak loopt. Een andere enorme tijdsbesparing is een goede voorbereiding. Meet je ingrediënten van tevoren af en leg ze in voorbereide kommen. Op die manier kun je als het tijd is om ze te gebruiken, simpelweg de juiste kom pakken.

messen slijpen 6. Slijp je messen Dit is niet zo organisatiegericht als de andere tips op deze lijst, maar het is ongelooflijk belangrijk. Zorg ervoor dat je je messen voor of na elk gebruik slijpt. Met een scherp mes werk je niet alleen sneller in de keuken, het maakt je kookproces ook veiliger. Veel mensen denken dat ze zich minder snel verwonden met een bot mes, maar het tegendeel is waar. Een bot mes is nog steeds voldoende scherp genoeg om door de huid te snijden, maar het is veel moeilijker te controleren. Als je mes scherp is, zakt het weg in het voedsel dat je snijdt in plaats van over het oppervlak te glijden. Dit betekent dat het mes alleen gaat waar je het wilt hebben en nergens anders.

De keuken kan een magische plek zijn waar al het heerlijke eten waar we van houden wordt gemaakt, maar velen van ons zien op tegen het werk dat moet worden verricht. Het is dus geen wonder dat we altijd op zoek zijn naar manieren om verschillende taken te versnellen, waaronder koken. Met onze tips hopen wij je een heel eind op weg te helpen.