Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

10 Taken voor op je voorjaarsschoonmaak checklist (1)

22 March 2022

Gisteren is de lente ingegaan en aankomende zaterdag moet de klok een uurtje vooruit. Dus het is eerder en langer licht; voor velen al een wereld van humeurverschil. Na maanden van grauwe dagen, slecht weer en 1-cijferige temperaturen met torenhoge stookkosten willen we niets liever dan een huis zo fris en vrolijk als de bloemetjes die nu in bloei staan. De lente is daarom voor velen le moment surpreme voor de voorjaarsschoonmaak. Het gaat hierbij juist ook om het aanpakken van die éxtra vervelende taken: raamkozijnen schoonmaken, houtwerk beitsen en verven, de vriezer ontdooien en het tuinhuisje of de zolder/kelder opruimen.

Daarom geven wij 10 taken voor op je voorjaarsschoonmaak checklist. Vandaag deel 1 met de helft hiervan. Houd onze blogpagina in de gaten voor de overige 5 tips.

1. Vergeten zit in een klein hoekje Weet je niet waar je moet beginnen? In plaats van jezelf te laten overweldigen, maak je dus een voorjaarsschoonmaak checklist van wat je wil aanpakken. Dit zet je dan op volgorde van belangrijkheid, voor jou. Dit kamer voor kamer en/of apparaat voor apparaat bekijken is een overzichtelijke manier om de werklast in kaart te brengen. Hoewel er een aantal voor de hand liggende plekken zijn die we moeten schoonmaken, zijn er ook vervelende plekken waar je misschien niet meteen aan denkt. Van het afstoffen van scheuren en hoeken met spinnenwebben tot het schoonvegen van jaloezieën en het schoonmaken van ventilatieroosters op hoogte. Het aanpakken van die vergeten zones zal je helpen de lente in te gaan met een opgeruimd, fris huis en een nóg frissere geest.

kledingkast 2. Ruim die klere(n)rotzooi op Het vasthouden aan kleding die je niet meer nodig hebt of draagt, zorgt alleen maar voor meer zooi, die we vervolgens (proberen te) negeren. Gooi je ongedragen kleding niet zomaar in de prullenbak. Je kunt deze ongewenste items online verkopen, ze doneren aan mensen in nood, oudere kleding upcyclen of repareren om ze actueel en trendy te maken, of je items op een verantwoorde manier recyclen. De volgende keer dat je je kledingkast opent, zou je je opgelucht en op je gemak moeten voelen. Je kunt items sneller vinden en weet dat wat er nog hangt en ligt nuttig is. Nog een laatste tip: stop winterkleren in een goed afgesloten krat of (luchtdichte) zak en bewaar ze tot later in het jaar op een plek waar je bergruimte hebt. Zo optimaliseer je de voorjaarsschoonmaak van de kledingkasten.

3. Reinig en organiseer je gootsteenkastje We zijn allemaal geneigd om een overschot aan schoonmaakmiddelen onder de gootsteen te bewaren. Je zult versteld staan van hoeveel halflege flessen kunnen worden geconsolideerd en hoeveel je kunt besparen op het kopen van nieuwe. Verander die onoverzichtelijke stortplaats onder je gootsteen in een goed georganiseerde oase. Begin eerst met alles eruit te halen en sorteer vergelijkbare items bij elkaar. Bepaal wat je houdt en wat er weg moet. Kijk naar houdbaarheidsdatum, dubbele open verpakkingen en naar dingen die je toch nooit gebruikt. Maak het kastje daarna goed schoon met een warm sopje. Zodra de binnenruimte schoon is, is het tijd om de overgebleven items weer netjes gegroepeerd terug te zetten.

werkplek 4. Verfris je werkruimte tijdens de voorjaarsschoonmaak Nu velen van ons hybride werken is dit een uitstekend moment om jouw persoonlijke werkruimte op te frissen voor het lenteseizoen. Of je nu een nieuw bureau nodig hebt, een bureaustoel, een nieuw lentekleurtje op de muur wil of misschien op zoek bent naar stijlvolle kantooropbergoplossingen: upgrade je werkruimte om ervoor te zorgen dat het comfortabel, fris en bovenal functioneel blijft.

5. Ontdooi je vriezer Diepvriezers kunnen bakken met geld kosten zijn als er ijslagen gevormd zijn. Het is een saaie taak en een beetje lastig (waar laat je, juist tijdens de voorjaarsschoonmaak met hogere temperaturen, je bevroren producten?), maar wél ruimte- en kostenbesparend. Als het lukt, plan deze activiteit dan in op een moment dat je vriezer het meest leeg is. Dus eet zoveel mogelijk op en doe het vlak vóór je nieuwe diepvriesproducten inslaat. Vraag daarnaast vrienden, familie of bevriende buren of zij plek hebben in hun vriezer om tijdelijk producten uit jouw vriezer te bewaren voor je. Een overmatige ophoping van ijs laat jouw apparaat harder werken om het voedsel bevroren te houden. Dit kost meer energie en dus ook meer geld, zeker nu elektriciteit zo duur is. Als je wilt dat je vriezer energiezuiniger is en langer meegaat, raden experts aan om deze twee keer per jaar te ontdooien of wanneer er een ijslaag van ongeveer 7 mm is ontstaan. Het belang van het schoon en ijsvrij houden van je vriezer kan niet genoeg worden benadrukt. Door je vriezer te ontdooien, kun je meer ruimte vrijmaken voor je boodschappen, terwijl je er ook voor zorgt dat je vriezer op maximale efficiëntie draait.

Tot zover het eerste deel van onze 10 taken voor je voorjaarsschoonmaak checklist van je woning. Wij gaan ervan uit dat je wel even bezig bent met het uitvoeren van al deze taken. Wanneer je hiermee klaar bent, verschijnt het tweede deel en hopen wij dat je binnen de kortste keren kunt genieten van een huis die jou zo vrolijk maakt als de lentezon!